Posta de sol des de - Cala en Porter Posta de sol des de - Cala en Porter  
 

Alaior proposa la creació d'una Fundació per gestionar el Pati de sa Lluna

Alaior proposa la creació d'una Fundació per gestionar el Pati de sa LlunaAlaior té la sort de gaudir d'uns dels exemples de patrimoni arquitectònic i cultural més important de l'illa de Menorca, el Claustre del Convent de Sant Diego, també conegut com Pati de sa Lluna, un edifici declarat BIC (Bé d'Interès Cultural) i que ha de ser un referent cultural, turístic i econòmic per a Alaior, en què s'han invertit molts anys d'esforços humans i econòmics.

Des del primer dia que l'equip de govern va prendre possessió del càrrec en l'anterior legislatura, s'ha col·laborat amb la resta d'administracions involucrades en el projecte per fer realitat aquest somni, aportant el punt de vista de l'administració més propera als ciutadans i sobretot, escoltant els tècnics i arquitectes. El Pati de sa Lluna ha de ser el centre dinamitzador cultural i turístic d'Alaior, però també som conscients que hem d'aconseguir un mínim d'ingressos per fer viable un edifici que comptarà amb museus, sala d'exposicions, sala d'actes, i punt de informació turístic, entre d'altres. Uns serveis perfectament integrats i que poden difondre encara més el producte i el comerç local.

És important remarcar el concepte de sostenibilitat econòmica, l'objectiu és que el pes de manteniment i personal de l'edifici no ho hagin d'assumir els ciutadans d'Alaior. Ara bé, l'equip de govern també vol deixar clar que aquest fet en cap cas va en detriment de l'oferta cultural o turística de l'edifici.

El passat mes d'octubre l'Ajuntament d'Alaior, conscients de l'entrada a la recta final de les obres, va demanar tres coses a l'ATB (Agència de Turisme de les Illes Balears): l'elaboració un pla de gestió, elaborar un pla d'equipaments i finançament per a la restauració de les grisalles.

Han passat sis mesos sense obtenir resposta alguna, pel que l'alcaldessa del municipi, Coia Sugrañes, ha expressat "que aquest no és el moment de donar passos enrere, sinó de tot el contrari", per aquest motiu, el consistori té previst proposar a la Comissió de Seguiment que es durà a terme demà dijous, la creació de la Fundació Convent de Sant Diego, una figura jurídica integrada per l'Agència Balear de Turisme, el Consell Insular de Menorca i l'Ajuntament d'Alaior. Aquestes tres administracions passarien a ser patrons i gestors del Convent de Sant Diego i, per tant, haurien d'aportar els recursos necessaris per al seu funcionament. A més, el consistori ja ha elaborat un esborrany d'estatuts per a aquesta fundació i l'ha entregat a la resta d'administracions que formen part de la comissió de seguiment.

Una altra dada important és, que la futura Fundació Convent de Sant Diego també tindria en compte les entitats del municipi, per aquest motiu en l'esborrany d'estatuts s'ha previst la figura d'un Consell Assessor, que podrà estar format per persones físiques o jurídiques de reconegut prestigi d'acord amb els seus coneixements sobre del patrimoni històric, de la cultura, de l'arquitectura, o de la història i cultura del municipi.

USOS DE L'EDIFICI
L'únic canvi substancial que s'ha introduït en el projecte va tenir a veure amb la separació d'espais de l'edifici, ja que es va descartar la ubicació d'un arxiu en el segon pis. Aquesta decisió es va acordar abans de les eleccions de 2011, quan eren alcalde d'Alaior i presidenta del Consell dels socialistes Pau Morlà i Joana Barceló, respectivament. Aquesta decisió es va prendre després consultar-ho amb els arquitectes i els tècnics de les obres perquè van desaconsellar carregar pes a la segona planta d'un edifici que estructuralment és feble. A més, no tenia sentit ubicar un arxiu en un espai que ha d'esdevenir un referent cultural, turístic i econòmic.

El Pati de sa Lluna comptarà amb dos museus, tres sales d'exposicions, una sala polivalent (conferències), un punt d'informació turístic, quatre petites capelles per exposició, quatre locals per a ús comercial o expositiu, recepció administrativa i un gran pati per fer concerts o altres activitats, a més d'un bar i un restaurant. El contingut cultural destaca de forma considerable.


L'equip de govern vol deixar clar que la idea d'un restaurant, no és un requisit fonamental per a aquest espai i així ho va manifestar l'alcaldessa, Coia Sugrañes, en la passada reunió amb el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, el qual, va comentar que no veia adequat reservar un espai per a un restaurant a la segona planta de l'edifici. Sugrañes va respondre que si es pretén renunciar a aquesta font d'ingressos, el Consell i l'ATB s'hauran de fer càrrec de la diferència d'aquesta falta d'ingressos, que en cap cas pot recaure en les esquenes dels contribuents d'Alaior.

L'Equip de Govern de l'Ajuntament d'Alaior lamenta que la resta d'administracions públiques no tinguin clar el futur del Pati de sa Lluna, després de gairebé un any de mandat, després de la inversió realitzada i quan les obres ja estan a punt de finalitzar. No seria raonable demorar aquesta iniciativa amb dubtes sense fonament sobre un projecte que disposa de dues col·leccions museístiques excepcionals sobre béns etnològics i fabricació del calçat, la primera pública, comprada fa anys per l'Ajuntament a la família Llambias, i la segona, privada, cedida per moltes persones que han treballat en el sector del calçat, un sector que forma part de la història i de la cultura del municipi i que no haurien de desaprofitar-se. Desenes de alaiorenses i menorquins volen participar en aquesta iniciativa, única a l'illa i que recollirà una part molt important de la nostra història.

Per acabar, l'equip de govern ha posat de manifest que algunes informacions publicades indueixen a error perquè es comptabilitza com a ús comercial als passadissos del segon pis. La veritat és que no s'ha reduït ni un sol metre quadrat de l'espai previst inicialment per a ús cultural.


Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
 
Destaquem...
   
Carpeta Ciutadana
L'any 2020, els períodes de cobrament voluntari dels tributs municipals de caràcter anual són els següents:

Primer Període: del 16 de març al 15 de maig

 Impost sobre vehicles
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)

Segon Periode: del 15 de juliol al 15 de setembre
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)
 Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
 Taxa control d'animals de companyia amb obligació de vacunació (cans)
 Taxa per servei de recollida i tractament de fems
 Taxa per serveis de cementiri municipal
 Taxa per entrada de vehicles
 Taxa per parada de taxis
 Taxa per ocupació del domini públic
 Vedats de caça

Els rebuts domiciliats es carregaran els dies 4 d'abril i 3 d'agost, respectivament.
Agenda Local
Avanç Revisió PGOU
Pla de Desenvolupament Turístic d'Alaior
Programa Festes Sant Llorenç 2010
Xarxa de Biblioteques de Menorca
NOU PLA DE DINAMITZACIÓ COMERCIAL ALAIOR
Rutes saludables a Alaior
IDE menorca
GUIA D’ACOLLIDA PER A PERSONES NOUVINGUDES
Política de Medi Ambient
Som d'Alaior
Disfruta-lo
MANIFEST 700 ANYS
RSU


Horari atenció de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00h i dimecres de 16.00 a 19.30 h