Posta de sol des de - Son Bou Posta de sol des de - Son Bou  
 

Alaior baixa els impostos, redueix el deute, augmenta les inversions i fomenta la participació ciutadana

Alaior baixa els impostos, redueix el deute, augmenta les inversions i fomenta la participació ciutadana

L'equip de govern de l'Ajuntament d'Alaior ha passat balanç de l'acció municipal duta a terme durant els dos primers anys del mandat 2015-2019.

 

La gestió en l'àmbit econòmic ha estat continuista respecte al treball iniciat en l'anterior legislatura, amb l'objectiu d'anar reduint de mica en mica el deute municipal, de manera que des de l'any 2012, quan l'actual equip de govern va guanyar per primera vegada les eleccions, fins al final de l'actual mandat (2019) aquest deute haurà disminuït en més de 14 milions d'euros. És a dir, dels 16.900.000 d'euros que tenia de deute l'Ajuntament d'Alaior en l'any 2011 d'aquí a dos anys només quedaran per amortitzar un total de 2.775.000 d'euros.

 

Aquest treball de gestió econòmica eficient de l'Àrea d'Hisenda ha tingut com a segon eix central d'actuació la reducció gradual dels impostos municipals, de manera que el 2017 s'ha baixat l'IBI per cinquè any consecutiu.

 

Malgrat aquesta situació econòmica, L'Ajuntament ha augmentat any rere l'altre els recursos i programes d'un dels pilars bàsics de la seva acció de govern, els Serveis Socials, amb el principal objectiu de preservar l'estat del benestar. S'han incrementat els recursos i programes com, per exemple, la campanya d'escolarització de nens / es de 0 a 3 anys, el Fons d'Emergències Socials (dotat amb un pressupost de 10.000 euros anuals de recursos propis), els ajuts a entitats com la Creu Roja i el Fons Menorquí de Cooperació, les beques per a l'EI Es Pouet, la contractació de més personal en el torn de nit del Geriàtric Municipal, l'ampliació dels horts socials i el Pla Municipal de Salut, entre d'altres.

 

El foment de la transparència i la participació ciutadana han estat una constant de l'actual equip de govern municipal, de manera que els ciutadans van triar el projecte de millora de l'entorn del Convent de Sant Diego que s'executarà el pròxim mes de setembre. També es va utilitzar la fórmula de la consulta popular per dur a terme les obres de reforma del Passeig Marítim de Cala en Porter i per decidir l'obertura o el tancament al trànsit de vehicles dels carrers És Vergeret i La Sala.

 

En els dos primers anys de l'actual mandat s'han dut a terme inversions importants per a dotar el municipi de nous equipaments urbans com l'Escorxador i Sa Plaça Nova. També s'ha rehabilitat íntegrament Es Carreró, s'ha reurbanitzat el Camí de Sa Mola i s'han asfaltat els camins de Binixems i Rafal Rubí i els carrers Baixamar, Av. Verge del Toro, Comerç, Ses Escoles i Mestre Durán. Cal destacar a més en aquest àmbit que s'ha habilitat una partida pressupostària d'un total de 75.000 euros per a construir noves bosses d'aparcaments públics al nucli urbà de la població.

 

Cal destacar la construcció de noves infraestructures esportives com el gimnàs del Poliesportiu Municipal, de manera que el nombre d'usuaris de les instal·lacions esportives municipals ha registrat un rècord absolut amb un augment d'un 40 per cent. L'equip de govern té previst dur a terme a curt / mitjà termini la construcció d'una nova zona esportiva a Cala en Porter i la substitució de la gespa artificial del camp de futbol de Los Pinos.

 

Les urbanitzacions són una preocupació fonamental per a l'equip de govern de l'Ajuntament d'Alaior, perquè el suport al sector turístic és bàsic i fonamental a nivell local i insular. La celebració de la II Fira de Turisme de Menorca posa de manifest aquesta filosofia, així com la creació de nous espais públics, l'ampliació del Mercat de Nit i les millores del servei de neteja i manteniment específic d'aquestes zones, al qual s'han incorporat l'Argentina, Cales Coves i Son Vitamina. A més, s'ha implementat un sistema de vigilància a l'entorn de la Cova d'en Xoroi i, en breu, s'obrirà un punt d'informació turística a Son Bou.

 

En aquest aspecte cal destacar l'ampliació del Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC) que s'ofereix als residents de Cala en Porter, així com l'horari d'atenció del centre de salut. A més, aquest hivern el Consell ha respost favorablement a la sol·licitud de l'Ajuntament d'Alaior d'implementar una connexió d'autobús entre aquesta urbanització i el nucli urbà durant tot l'any. Aquest servei ha començat a funcionar amb dues freqüències diàries.

 

L'Ajuntament d'Alaior col·labora en el manteniment de les infraestructures educatives del municipi i destina partides econòmiques de recursos propis en concepte de beques (per a l'escola infantil i els estudiants de FP i màster), així com ofereix tot el seu suport a les associacions de pares i mares amb un augment del pressupost que actualment ascendeix a un total de 14.500 euros. És important destacar que els estudiants del municipi disposen d'ajudes econòmiques per a sufragar les despeses del transport públic a Palma de Mallorca.

 

En Cultura mereix especial menció l'adhesió al programa Òpera a la Fresca del Liceu de Barcelona, ??perquè Alaior és l'únic municipi fora de Catalunya que participa en aquesta iniciativa i la celebració de la Fira de Sant Antoni. El programa Dies de Flors, les Jornades d'Artesania Europea i Cultura Popular així com els actes d'homenatge a Cervantes i Ramon Llull són un petita mostra de la gran quantitat d'activitats culturals que es duen a terme a la localitat.

 

És important destacar també l'obertura del Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC) els dijous a la tarda (és l'únic Ajuntament de Menorca), el nou servei de comunicació a través de WhatsApp, l'increment de les hores d'atenció al públic a Cala en Porter, el nou apartat de transparència, els programes d'ocupació del SOIB per a joves i majors de 45 anys així com el suport al Centre Bit Menorca.

 

Finalment, posar de manifest que l'alcaldessa de la ciutat, Misericòrdia Sugrañes, ha anunciat el projecte de construcció d'un tanatori municipal.

 


Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
 
Destaquem...
   
Carpeta Ciutadana
L'any 2020, els períodes de cobrament voluntari dels tributs municipals de caràcter anual són els següents:

Primer Període: del 16 de març al 15 de maig

 Impost sobre vehicles
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)

Segon Periode: del 15 de juliol al 15 de setembre
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)
 Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
 Taxa control d'animals de companyia amb obligació de vacunació (cans)
 Taxa per servei de recollida i tractament de fems
 Taxa per serveis de cementiri municipal
 Taxa per entrada de vehicles
 Taxa per parada de taxis
 Taxa per ocupació del domini públic
 Vedats de caça

Els rebuts domiciliats es carregaran els dies 4 d'abril i 3 d'agost, respectivament.
Agenda Local
Avanç Revisió PGOU
Pla de Desenvolupament Turístic d'Alaior
Programa Festes Sant Llorenç 2010
El Casal de Joves Es Nou Bot
Xarxa de Biblioteques de Menorca
NOU PLA DE DINAMITZACIÓ COMERCIAL ALAIOR
Rutes saludables a Alaior
IDE menorca
GUIA D’ACOLLIDA PER A PERSONES NOUVINGUDES
Política de Medi Ambient
Som d'Alaior
Disfruta-lo
MANIFEST 700 ANYS
RSU


Horari atenció de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00h i dimecres de 16.00 a 19.30 h