Posta de sol - platja de Son Bou Posta de sol - platja de Son Bou  
 

L'Ajuntament d'Alaior recupera la vitrina de la col·lecció Comas

L'Ajuntament d'Alaior recupera la vitrina de la col·lecció Comas

L'Ajuntament d'Alaior ha rebut avui la vitrina restaurada que alberga la col·lecció bibliogràfica del doctor Joan Comas Camps.

 

L'encàrrec de restauració es va realitzar amb motiu del Pla d'Equipaments Culturals corresponent al passat exercici, un programa d'inversió sostenible cofinançat entre Consell de Menorca i Ajuntament d'Alaior. Aquesta va ser una acció complementària dins el programa, per a la salvaguarda del patrimoni i també com a conseqüència de la reorganització de la biblioteca, on estava instal·lada aquesta col·lecció.

 

Després d'un procés exhaustiu i minuciós de restauració, que ha anat a càrrec d'Edu Cendán, s'ha pogut recuperar un moble del segle XIX, elaborat en pi roig menorquí (una espècie avui desapareguda) que estava en franc estat de deteriorament.

 

 

La datació del moble es recolza en detalls com l'ocupació d'argolles (en lloc de frontisses), el material emprat, l'estil de construcció i la seva rusticitat. De fet, en la reparació d'aquesta peça, el restaurador s'ha pogut apreciar que probablement va tenir un ús anterior com "carner", un moble per guardar aliments, ja que en la part interior queda el rastre visible de la fixació de tela metàl·lica.

 

 

El decapatge de la pintura, el endurit de la fusta, el tractament d'eliminació de corc i segellat de porus, el polit i tres mans de encerat són algunes de les fases d'aquest procés tècnic de restauració que s'ha perllongat durant tres mesos i que ha permès allargar la vida d'aquest moble. A més se li han reemplaçat les potes, que eren tacs bàsics, per altres de tipus anglès adequades en estil al temps de fabricació i així mateix alguna de les seves motllura superiors.

 

 

Aquest moble conté específicament l'ampli llegat de l'investigador Joan Comas Camps, fill il·lustre d'Alaior i predilecte de Menorca (2000), i formava part d'una secció de la biblioteca.

 

 

Amb la reestructuració de la biblioteca i al tractar-se d'un arxiu específic de l'obra de l'insigne antropòleg, la vitrina ha quedat instal·lada ara a la sala de juntes del consistori ja que les consultes que motiva solen estar més relacionades amb la investigació d'aquest llegat que no amb la lectura de les seves obres especialitzades en indigenisme i en educació, bàsicament.

 

 

El doctor Comas segueix suscitant enorme interès per les seves aportacions científiques. En els últims mesos una investigadora de l'Escola d'Estudis Hispà-Americans del Cesicat va consultar la correspondència i amb posterioritat va oferir una ponència dins del Seminari Permanent sobre categories socio-històriques de la identitat.

 


Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
 
Destaquem...
   
Carpeta Ciutadana
L'any 2020, els períodes de cobrament voluntari dels tributs municipals de caràcter anual són els següents:

Primer Període: del 16 de març al 15 de maig

 Impost sobre vehicles
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)

Segon Periode: del 15 de juliol al 15 de setembre
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)
 Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
 Taxa control d'animals de companyia amb obligació de vacunació (cans)
 Taxa per servei de recollida i tractament de fems
 Taxa per serveis de cementiri municipal
 Taxa per entrada de vehicles
 Taxa per parada de taxis
 Taxa per ocupació del domini públic
 Vedats de caça

Els rebuts domiciliats es carregaran els dies 4 d'abril i 3 d'agost, respectivament.
Agenda Local
Avanç Revisió PGOU
Pla de Desenvolupament Turístic d'Alaior
Programa Festes Sant Llorenç 2010
El Casal de Joves Es Nou Bot
Xarxa de Biblioteques de Menorca
NOU PLA DE DINAMITZACIÓ COMERCIAL ALAIOR
Rutes saludables a Alaior
IDE menorca
GUIA D’ACOLLIDA PER A PERSONES NOUVINGUDES
Política de Medi Ambient
Som d'Alaior
Disfruta-lo
MANIFEST 700 ANYS
RSU


Horari atenció de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00h i dimecres de 16.00 a 19.30 h