Posta de sol des de - Cala en Porter Posta de sol des de - Cala en Porter  
 

Alaior inaugura les obres de reurbanització i embelliment de l'entorn del Convent de Sant Diego

Alaior inaugura les obres de reurbanització i embelliment de l'entorn del Convent de Sant Diego

L'Ajuntament d'Alaior va inaugurar dissabte passat el projecte de reordenació i embelliment de l'entorn del Convent de Sant Diego.

 

La intervenció realitzada millora de forma ostensible l'estètica però també la funcionalitat d'una via urbana, el carrer de ses Escoles, que concentra una gran de trànsit de vianants.

 

Es tracta, en efecte, d'un dels principals accessos a la població des de la zona del polígon i concentra més una intensa circulació de transeünts a la ruta als centres educatius (escoleta, col·legis La Salle, Doctor Comas i Institut), al Centre de Salut, a les instal·lacions esportives i espais d'oci, també al polígon industrial i zona de serveis així com també a la parada del correu interurbà i bosses d'aparcament, alhora que via d'accés cap al centre del poble (UIB, Convent de Sant Diego, Ajuntament, Escola d'Adults, etc.).

 

La recent rehabilitació del Convent de Sant Diego recomanava a més un arranjament de tota aquesta zona que acumulava un greu deteriorament i que d'alguna manera és ja el llindar d'accés al recinte històric, zona d'espera i punt de trobada.

 

La iniciativa municipal es va sotmetre a un procés de participació ciutadana en la qual els residents van poder seleccionar entre tres propostes de solució per a aquesta àrea recollides en altres tants davant-projectes de l'arquitecta i paisatgista Elisabeth Quintana.

 

La freqüentació i intensitat d'usos de vianants per coincidència amb les rutes escolars exigia una pacificació del trànsit rodat en aquest tram de la via que per ara va a ser compatible amb la circulació rodada.

 

La solució trobada ha passat per suprimir les dues línies d'aparcament pre-existents a banda i banda del carrer, de manera que les voreres han guanyat terreny i amplitud mentre es restableix la visió completa del conjunt històric monumental, que compta amb declaració com a Bé d'Interès Cultural.

 

A la part final del carrer s'ha aconseguit a més un recrescut de la zona de vianants amb el qual es crea un punt de descans ribetejat per parterres amb el seu corresponent ornamentació vegetal.

 

El carrer de Ses Escoles incorpora així mateix mobiliari urbà (bancs, cadires i papereres) i es embelleix amb la plantació de quatre exemplars de palmeres washingtonianas.

 

Les obres han estat executades per l'empresa Construccions Olives S.L. en un termini aproximat de sis mesos i amb un pressupost proper als 300.000 euros.

 

L'entorn renovat d'aquest àmbit es beneficia a més d'altres dos projectes que s'han executat de forma paral·lela, que són resultat de dues accions de mecenatge i que sens dubte arrodoneixen el conjunt.

 

Així també es va inaugurar el projecte d'il·luminació policroma exterior i monumental del Convent de Sant Diego, gràcies a l'aportació econòmica de la Fundació ASMAR -Catalina Mercadal, que ha finançat aquesta actuació íntegrament.

La Fundació reafirma els vincles d'afecte i estima pel poble d'Alaior i els orígens d'una branca familiar. Es dóna la circumstància que precisament davant del Convent de Sant Diego vivien els pares de Catalina Mercadal, la memòria honra aquesta entitat de fins socials, humanitaris i culturals.

 

Amb un import de 30.985 euros, l'antic convent franciscà queda dotat d'un sistema de projectors LED que realçaran la bellesa del conjunt històric mitjançant tecnologia RGB. A partir d'avui, la façana del Convent podrà lluir il·luminació ornamental policroma amb possibles efectes de trànsit cromàtic, combinació simultània de diversos tons o projecció estàtica d'un sol color, d'acord amb el programa pel qual s'opti.

 

A la jornada inaugural es va fer una demostració de les possibilitats d'il·luminació, algunes de les quals van a usar-se només en ocasions especials.

 

Un tercer eix de la millora de l'entorn de Sant Diego ve donat per la instal·lació de l'escultura "Stallone", de l'escultor suís Nag Arnoldi. Es tracta d'una peça prototip, original, d'aproximadament 1,50 centímetres d'alçada, elaborada en bronze i que s'assenta sobre una base elaborada amb el mateix material.

 

L'escultura ha quedat instal·lada a la zona de repòs, sobre un pedestal elaborat en acer inoxidable amb acabat envellit. És una estructura cúbica, minimalista i diàfana, que pretén ser només suport sense restar protagonisme ni a la peça que suporta ni al conjunt monumental que presideix aquest racó urbà.

 

"Stallone" és una donació de la família Arnoldi al poble d'Alaior. Després de la defunció de l'escultor, al febrer de 2017, tant la seva vídua Ornella Rezzonico, com la seva filla Flaya, van disposar que aquesta escultura, una de les predilectes de l'artista, quedés a Alaior en memòria i record de l'escultor que va trobar en aquest municipi un àmbit d'inspiració i descans."Stallone" reprodueix amb estil expressionista la figura d'un cavall en moviment, que exhibeix un aire gràcil en la marxa. L'obra forma part de la sèrie EQVVS en què Nag Arnoldi va desplegar el seu geni creador a partir de la dècada dels vuitanta. El cavall es va fondre en 1993, va arribar a Menorca el 1995 i fins fa poc estava instal·lat a la residència familiar dels Arnoldi a Torre Solí.

 

Juntament amb la composició escultòrica "Tre Cavalli", a la plaça del Carme de Maó, passa a ser una de les dues úniques realitzacions escultòriques de Arnoldi que hi ha a Espanya, en àmbit públic.

 

Nag Arnoldi va morir l'11 de febrer de 2017 a Lugano deixant rere seu una immensa i valuosa obra distribuïda arreu del món (Mèxic, Suïssa, Nova York, Austràlia, diverses ciutats italianes, entre els llocs preferents), que l'acredita com un dels millors escultors del segle XX.

 

Després dels parlaments i la demostració de la il·luminació, l'acte inaugural va finalitzar amb una exhibició de fandango menorquí, oferta pel grup folklòric Tramuntana, de Ciutadella, així com també en un berenar oberta a tot el públic assistent.

 

La il·luminació amb intervals de colors s'ha pogut apreciar durant el cap de setmana. A partir de llavors ha quedat fixa (excepte en ocasions especials).


Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
 
Destaquem...
   
Carpeta Ciutadana
L'any 2019, els períodes de cobrament voluntari dels tributs municipals de caràcter anual són els següents:

Primer Període: del 15 de març al 15 de maig

 Impost sobre vehicles
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)

Segon Periode: del 15 de juliol al 16 de setembre
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)
 Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
 Taxa control d'animals de companyia amb obligació de vacunació (cans)
 Taxa per servei de recollida i tractament de fems
 Taxa per serveis de cementiri municipal
 Taxa per entrada de vehicles
 Taxa per parada de taxis
 Taxa per ocupació del domini públic
 Vedats de caça

Els rebuts domiciliats es carregaran els dies 5 d'abril i 5 d'agost, respectivament.
Agenda Local
Avanç Revisió PGOU
Pla de Desenvolupament Turístic d'Alaior
Programa Festes Sant Llorenç 2010
El Casal de Joves Es Nou Bot
Xarxa de Biblioteques de Menorca
NOU PLA DE DINAMITZACIÓ COMERCIAL ALAIOR
Rutes saludables a Alaior
IDE menorca
GUIA D’ACOLLIDA PER A PERSONES NOUVINGUDES
Política de Medi Ambient
Som d'Alaior
Disfruta-lo
MANIFEST 700 ANYS
RSU


Horari atenció de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00h i dijous de 16.00 a 19.30 h