Panoràmica de la ciutat d'Alaior - Panoràmica de la ciutat d'Alaior Panoràmica de la ciutat d'Alaior - Panoràmica de la ciutat d'Alaior  
 

El Pla d’Impuls dels Serveis Socials i la reforma del carrer des Ramal, eixos principals del pressupost de 2021

El Pla d’Impuls dels Serveis Socials i la reforma del carrer des Ramal, eixos principals del pressupost de 2021 L’Ajuntament d’Alaior ha presentat aquest matí els pressupostos per l’exercici 2021, sent, un altre any, el primer municipi de Menorca en exposar-los.

Aquest és el segon pressupost de l’actual equip de govern, que continua amb els objectius marcats a l’inici del mandat, i als quals se n’hi afegeixen també de nous, derivats principalment per la pandèmia de la Covid-19, que ja ha tingut conseqüències pressupostàries dins l’actual pressupost per haver de fer front a necessitats urgents.

Gràcies a l’estabilitat econòmica aconseguida durant els darrers exercicis, l’Ajuntament pot enfrontar ara les necessitats socials actuals, a la vegada que se seguirà impulsant l’activitat del municipi, donant suport al comerç, al turisme, a la indústria i la cultura, pilars fonamentals del poble.

L’Ajuntament tancarà el 2021 amb un deute bancari de 0 euros, a la vegada que aquest pressupost també contempla una baixada de les despeses financeres d’uns 480.000 euros, gràcies a l’amortització de deute duta a terme amb el Pla de Xoc Municipal. És a dir, entre el 2011 i 2019 s’han reduït 17.000.000 d’euros de deute, deixant l’Ajuntament d’Alaior totalment sanejat.

El consistori alaiorenc presenta un pressupost que se situa en els 11.561.386 d’euros, amb la mateixa quantitat de despeses.

El principal objectiu de l’equip de govern per aquest exercici és el reforç dels programes dels Serveis Socials i Educació. D’aquesta manera, es crea un Pla D’Impuls dels Serveis Socials Municipals valorat en 114.000 euros, que permetrà augmentar en tres treballadors aquest departament, per seguir donant resposta a l’emergència social derivada de la Covid-19. A més, també s’han doblat les partides de fons propis per atendre a les persones amb més necessitats econòmiques i socials. En el cas d’Educació, també s’incrementen totes les partides (el programa de l’Escoleta es Pouet puja un 14,79%).

José Luis Benejam, batle d’Alaior, ha destacat que «dins el context actual d’incertesa econòmica, presentem un pressupost molt realista en la previsió de despeses i prudent en la d’ingressos. El pressupost de l'exercici 2021 té una prioritat social i educativa, però també fa una aposta decidida per seguir invertint en projectes necessaris del municipi, com són la remodelació del carrer des Ramal, principal eix comercial de la zona centre, per un cost de 628.000 euros, la construcció del nou Casal Jove d’Alaior, dotat amb 313.000 euros per arribar a la totalitat del cost de l’obra de 745.000 euros, o la tercera i darrera fase del Passeig Marítim de Cala en Porter, dotada amb 268.000 euros, per arribar a la totalitat dels 450.000 euros que costa».

Així mateix, no s’obliden els compromisos adquirits amb altres administracions o tercers, i per això, aquest exercici preveu un augment de les partides del Consorci de Residus (augment d’un 11,76%) i les partides destinades al servei de manteniment d’urbanitzacions (augment d’un 33,36%) per assumir la neteja viària de Torre-solí. A més, també s’ha previst un estudi ambiental de la platja de Cala en Porter valorat en 6.000 euros i la millora de les passarel·les d’accés. De la mateixa manera, s’augmenten les ajudes destinades a les entitats i clubs esportius, es mantenen vigents les partides destinades al comerç i al turisme, se segueix amb el Pla d’Impuls d’Urbanisme (134.000 euros) per la finalització del Pla General d’Alaior, que s’aprovarà en uns mesos, i s’estimularà l’activitat cultural amb una partida de 100.000 euros per dinamitzar encara més el poble, a partir del desenvolupament d’importants exposicions i altres activitats que augmentaran les visites al municipi.

Ingressos

Es preveu una baixada pràcticament de tots els ingressos, remarcant la clara baixada en la recaptació en tots els impostos i taxes per activitats econòmiques: obres, construcció, activitats i serveis. Cal recordar que Alaior segueix sent un dels municipis de Menorca amb els tipus impositius més baixos.

Despeses

Gràcies al fet que l’Ajuntament no té deute a llarg termini, es preveu una baixada de més del 63% pel que fa a despeses financeres. L’Ajuntament deixarà de pagar gairebé mig milió d’euros per amortitzacions i deutes a bancs.

Pel que fa a inversions, s’han previst accions per valor d’1.641.007 d’euros, que suposa un increment de 21,62% respecte a l’any 2020.

De la mateixa manera, també augmenten un 81% les inversions en instal·lacions esportives, i es crea una nova partida dotada amb 7.200 euros per finançar esdeveniments esportius singulars que suposin un atractiu turístic i esportiu més pel municipi. Així mateix, augmenta un 9,67% el programa de Joventut.

Dins el capítol d’inversions també hi trobem l’embelliment del carrer Bisbe Gonyalons (es destinen 40.000 euros per arribar al cost total de 116.000 euros), o 10.000 euros destinats a la millora de les voreres de Torre-solí.

Benejam ha destacat també que «aquest pressupost dóna resposta a les necessitats dels nostres ciutadans, amb la clara convicció de què amb esforç i responsabilitat podrem pal·liar d’una millor manera les greus conseqüències econòmiques sorgides de la pandèmia. Preveiem aprovar-lo al plenari de novembre, per si hi ha qualsevol mena d’al·legació i s’ha d’aprovar finalment el mes de desembre, el mes de gener de 2021 ja tinguem un pressupost vigent». Cristóbal Marqués, regidor d’Hisenda, ha volgut remarcar que «és una gran notícia poder presentar un pressupost semblant al del 2020, sense retallades substancials, destacant a més que les despeses no financeres ascendeixen a 340.000 euros gràcies a la bona gestió, fet que ara sens dubte ens ajuda molt durant aquests moments tan difícils».

«Si comparem aquesta crisi amb la de fa 10 anys, quan teníem un ajuntament molt endeutat, ara veiem que tenim més capacitats per fer front a les necessitats dels veïns» ha conclòs Marqués.


Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+
 
Destaquem...
   
Carpeta Ciutadana
L'any 2020, els períodes de cobrament voluntari dels tributs municipals de caràcter anual són els següents:

Primer Període: del 16 de març al 15 de maig

 Impost sobre vehicles
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)

Segon Periode: del 15 de juliol al 15 de setembre
 50 % de l'impost sobre béns immobles (IBI)
 Impost sobre activitats econòmiques (IAE)
 Taxa control d'animals de companyia amb obligació de vacunació (cans)
 Taxa per servei de recollida i tractament de fems
 Taxa per serveis de cementiri municipal
 Taxa per entrada de vehicles
 Taxa per parada de taxis
 Taxa per ocupació del domini públic
 Vedats de caça

Els rebuts domiciliats es carregaran els dies 4 d'abril i 3 d'agost, respectivament.
Agenda Local
Avanç Revisió PGOU
Pla de Desenvolupament Turístic d'Alaior
Programa Festes Sant Llorenç 2010
Xarxa de Biblioteques de Menorca
NOU PLA DE DINAMITZACIÓ COMERCIAL ALAIOR
Rutes saludables a Alaior
IDE menorca
GUIA D’ACOLLIDA PER A PERSONES NOUVINGUDES
Política de Medi Ambient
Som d'Alaior
Disfruta-lo
MANIFEST 700 ANYS
RSU


Horari atenció de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00h i dimecres de 16.00 a 19.30 h